BIBUS in de praktijk: hoge precisie kogelgeleiding in robotarm

BIBUS in de praktijk: hoge precisie kogelgeleiding in robotarm

BIBUS in de praktijk: hoge precisie kogelgeleiding in robotarm

Wanneer de vraag naar een product stijgt, neemt ook de druk op de productiecapaciteit toe. Dit is een bekend gegeven voor de chip fabricageafdeling van NXP. De Nederlandse firma is begonnen als chipdivisie van Philips en zet nu jaarlijks bijna 9,5 miljard Amerikaanse dollar om. BIBUS mocht met de firma meedenken ervoor te zorgen dat de productie klaargestoomd kon worden voor de toekomst.

Ontwikkeling, productie en assemblage van chips

De ‘diebonder’, ook wel pick and place robot genoemd, is goed voor ruim vijfentwintigduizend product plaatsingen per uur, in vergelijking met zesduizend plaatsingen voor de samenwerking met BIBUS. Om dit hoge aantal plaatsingen te realiseren, is de extreem hoge snelheid van de arm uiteraard van groot belang. Daarnaast is precisie een belangrijke factor, omdat de kristallen die door de arm geplaatst worden niet voor het menselijk oog zichtbaar zijn.

De diebonder is ontwikkeld voor de assemblage van diodes en transistoren. Doordat de vraag naar elektronica-apparatuur in de jaren explosief gestegen is, is ook de vraag naar chips in razend tempo gestegen.

Toen NXP de eisen die gesteld werden aan de robotarm opvoerde, werd het duidelijk dat er een robuuste en spelingvrije lageroplossing gevonden moest worden. Een andere reden voor deze vernieuwing was omdat de plaatsingsnauwkeurigheden, ook bij hogere productiesnelheden, gewaarborgd moeten kunnen worden.

Mahr kogelgeleiding

BIBUS heeft NXP ondersteund bij het vervaardigen van een duurzame oplossing. Uiteindelijk is er voor het specifieke ontwerp gekozen van een Mahr kogelgeleiding. Deze geleiding bestaat uit twee kooien, twee bussen, een as en een verenpakket. De assen zijn vervaardigd uit kogellagerstaal en zijn gehard en geslepen.

De kogels zijn spiraalsgewijs in de kogelkooi ondergebracht en worden door de kooi op hun plaats gehouden. Hierdoor zijn deze niet begrensd in hun loopbaan en kunnen ze dus vrij bewegen. Voor de robotarm betekent dit dat deze gelijktijdig een radiale lijn en een axiale beweging om de as kan maken. Dit resulteert in een absoluut spelingsvrije kogelgeleiding.

De geleidingen zijn op de juiste voorspanning vanuit BIBUS aan NXP geleverd. Iedere kogelkooi is voorzien van een uniek nummer, zodat de gevraagde constante kwaliteit geleverd kan blijven worden.

De oplossing heeft als resultaat dat er nog efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. Met een productiestilstand van maximaal 6 uur per twee jaar (één dertigste van een procent) wordt er flink bespaard op kosten die gemaakt worden wanneer de machine stilstaat.

Kogelgeleidingen voor de machinebouw

De kennis, ervaring en expertise die BIBUS de afgelopen decennia heeft verkregen helpt de machinebouwsector bij het realiseren van hoge nauwkeurigheid. Naast de bekende toepassingen, zoals in de stanstechniek en stempelhuizen, wordt de hoog nauwkeurige kogelgeleiding steeds vaker in de algemene machine- en apparatenbouw toegepast.

De kwalitatief hoogwaardige kogelgeleidingen uit het assortiment van BIBUS kennen verschillende voordelen. Zo zijn omgevingstemperaturen tot wel 300°C mogelijk, is het assortiment bijzonder ruim, kennen de componenten een lange levensduur en onderhoudsintervallen, zijn er meerdere materialen beschikbaar en kunnen er klantspecifieke producten ontwikkeld worden. Via onderstaande knoppen vindt u meer informatie over oplossingen voor aandrijven, zoals kogelkooien, geleidebussen en geleideassen. Voor specifieke vragen kunt u onze vrijblijvend contact opnemen met onze technische specialisten.

Ook voor de machine- en apparatenbouw is BIBUS is uw one-stop-shop. Naast technische componenten voor aandrijven, vindt u ons assortiment tienduizenden mechanische componenten voor de machine- en apparatenbouw. Via onze webshop worden eenvoudig mechanische componenten besteld, van insteekstiften en arreteerbouten tot knoppen, hendels en grepen en oplossingen voor hydraulische hoogteverstelling zoals gasveren, actuatoren en dempers.