De juiste blindklinknagel of blindklinkmoer selecteren

De juiste blindklinknagel of blindklinkmoer selecteren

De juiste blindklinknagel of blindklinkmoer selecteren

Onlangs heeft BIBUS het assortiment bevestigingscomponenten uitgebreid met een een groot aantal varianten blindklinkmoeren en blindklinknagels.

Voor iedere blindklinktoepassing kan BIBUS nu de juiste oplossing bieden. Van blindklinken van dun tot dikker materiaal, veelal metalen en in sommige gevallen kunststoffen en hout tot demonteerbare blindklinksystemen. Via de webshop bestelt u direct en eenvoudig de juiste componenten.

Maar hoe bepaalt u precies de ideale blindklinkmoer of blindklinknagel voor uw toepassing? BIBUS helpt u om tot de ideale blindklinkoplossing te komen. Met behulp van dit artikel selecteert u aan de hand van kenmerken van de diverse blindklinknagels en -moeren het juiste component. Door de stappen te doorlopen komt u vanzelf bij de juiste blindklinknagel of blindklinkmoer uit.

Heeft u behoefte aan advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact met onze specialisten op.

1. Blindklinknagel of blindklinkmoer

De eerste stap in het selectieproces is de keuze tussen een blindklinkmoer of een blindklinknagel. In de regel gaat men voor een blindklinkmoer wanneer de verbinding een grotere sterkte moet hebben of  demonteerbaar moet zijn. Door de bout uit de moer te draaien wordt de verbinding losneembaar. De verbinding die door blindklinknagels wordt gerealiseerd is aan de andere kant niet demonteerbaar.

Omdat een blindklinkmoer en erna de bout moet worden geplaatst, is er meer tijd nodig om de verbinding te realiseren dan bij een blindklinknagel. De blindklinknagel wordt simpelweg met behulp van gereedschap in het geboorde gat geplaatst en teruggetrokken, waardoor de huls van de blindklinknagel wordt “opgetrompt".

Algemeen geldt dat blindklinknagels worden teogepast in assemblageprocessen waarbij kosten laag moeten blijven of bij blinde bevestigingen waarbij de achterzijde van het bevestigingspunt niet bereikt kan worden.

De aanschafwaarde voor blindklinkmoeren ligt vaak hoger dan van blindklinknagels. Op de productpagina van uw gewenste blindklinkmoer en/of -nagel vindt u direct de prijs per eenheid om een idee te krijgen.

Als laatste geldt dat blindklinkmoeren over het algemeen sterkere verbindingen realiseren dan blindklinknagels. Dit is te danken aan het veelal grotere oppervlak van een blindklinkmoer ten opzichte van een blindklinknagel.

Blindklinkmoer Blindklinknagel
Demonteerbaar Niet demonteerbaar
Langere assemblage tijd Kortere assemblage tijd
Relatief hogere aanschafwaarde Relatief lagere aanschafwaarde
Vaak sterkere verbinding Vaak minder sterke verbinding

2. Kies het juiste type

Met slechts de keuze tussen een moer of nagel is het juiste blindklinkcomponent nog niet gevonden. De grote verscheidenheid aan toepassingen vraagt om een breed assortiment blindklinkmoeren en blindklinknagels. In de onderstaande tabel wordt het volledige assortiment van BIBUS uitgelicht aan de hand van de unieke eigenschappen. Door uw blindklinktoepassing op te zoeken in de eerste kolom vindt u de meest geschikte blindklinkmoer of -nagel voor uw applicatie.

Standaard blindklinknagels

Toepassing Blindklinkoplossing Artikel
Voldoet een standaard blindklinknagel met hoog gebruiksgemak? Blindklinknagel standaard CN06
Is een gas- en waterdichte verbinding vereist? Blindklinknagel gas en waterdicht CN08
Bestaat een product uit verschillende diktes? Blindklinknagel multigrip CN07
Wordt de nagel op zachte/kwetsbare materialen geplaatst? Blindklinknagel spreid CN11
Moet de nagel in een blind potgat in hout/kunststof worden geplaatst Blindklinknagel gegroefd CN10
Moet de nagel in hout of ander stevig materiaal met een hamer gezet worden? Blindklinknagel slag CN12
Moet de nagel in zachte materialen aan de blinde zijde en harde materialen aan de achterzijde worden geplaatst? Blindklinknagel pel of blindklinknagel spreid CN09
CN11

(Semi-)structurele blindklinknagels

Toepassing Blindklinkoplossing Artikel
Is er sprake van een zware toepassing?  Blindklinknagel semi structureel bulb CN01
Is er sprake van een extreem zware toepassing? Blindklinknagel structureel bulb CN02
Is er sprake van een extreem zware toepassing met hoge trekkracht?  Blindklinknagel structureel bolt multigrip CN03
Is er sprake van een extreem zware toepassing met hoge trekkracht en moet de behuizing in een interne groef geborgd kunnen worden?  Blindklinknagel structureel lock multigrip CN04
Is er sprake van een sterke structurele toepassing voor bijvoorbeeld lichtgewicht panelen?  Blindklinknagel structureel bulbtite CN05

Blindklinkmoeren

Toepassing Blindklinkoplossing Artikel
Voldoet een standaard blindklinkmoer met hoog gebruiksgemak?  Blindklinkmoer standaard CM01
Is het vereist dat de blindklinkmoer niet snel meedraait? Blindklinkmoer (semi) zeskant CM02
CM03
Is er een groter draagvlak / sterkere verbinding nodig bij kwetsbare platen (metaal en kunststof)?  Blindklinkmoer spreid CM04
Is er een moerverbinding nodig bij dunne, zachte en brosse materialen (glas, karton, kunststof etc)?  Blindklinkmoer licht vouwbaar CM05
Is er een extern draadeind nodig ten behoeve van assemblage mogelijkheden?  Blindklink draadeind CM06
Moet de moer zelf losneembaar zijn?  Blindklinkmoer rubber CM07
Moet de moerverbinding waterbestendig zijn?  Blindklinkmoer standaard gesloten CM08
Moet de moerverbinding waterbestendig zijn en niet kunnen draaien? Blindklinkmoer semi zeskant gesloten CM09

3. Kies het juiste materiaal

Nadat de juiste blindklinknagel of blindklinkmoer voor uw toepassing geselecteerd is, kan het materiaal van het component bepaald worden. Bij de materiaalkeuze wordt aangeraden om een blindklinkmoer of blindklinknagel te selecteren van hetzelfde materiaal als waar de nagel of moer in wordt bevestigd. Voor het verbinden van twee RVS platen wordt dus wordt bij voorkeur een RVS blindklinknagel of blindklinkmoer gekozen. Op deze manier wordt schade door galvanische corrosie beperkt/voorkomen.

De onderstaande tabel helpt u wellicht om aan de hand van verschillende materiaalcombinaties de juiste keuze te kunnen maken. Heeft u behoefte aan advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met BIBUS.

  Nikkel Koperlegering RVS Koper Staal/Gegalvaniseerd staal Aluminiumlegering
Nikkel Koperlegering Insignificante galvanische actie Insignificante galvanische actie Insignificante galvanische actie Lichte galvanische actie Hoge galvanische actie
RVS Insignificante galvanische actie Insignificante galvanische actie Lichte galvanische actie Insignificante galvanische actie Lichte galvanische actie
Koper Insignificante galvanische actie Lichte galvanische actie Insignificante galvanische actie Middelmatige galvanische actie Middelmatige galvanische actie
Staal/Gegalvaniseerd staal Lichte galvanische actie Insignificante galvanische actie Middelmatige galvanische actie Insignificante galvanische actie Lichte galvanische actie
Aluminiumlegering Hoge galvanische actie Lichte galvanische actie Middelmatige galvanische actie Lichte galvanische actie Insignificante galvanische actie

4. Kies de juiste maat

De laatste keuze omtrent het selecteren van de juiste blindklinkmoer of blindklinknagel heeft betrekking op de afmeting van het component. De maat van de nagel/moer moet overeenkomen met het geboorde gat en de vereiste sterkte. Op de productpagina van de gewenste nagel/moer vindt u een tabel met de afmetingen. Via deze tabel selecteert én bestelt u eenvoudig de juiste blindklinknagel of blindklinkmoer.

5. Kies het juiste gereedschap

Ook voor het plaatsen van de blindklinknagel of blindklinkmoer biedt BIBUS diverse opties. In het assortiment blindklinktangen vindt u diverse handmatige blindklinktangen, pneumatische blindklinktangen en accu blindklinktangen.

De handmatige blindklinktangen worden gebruikt bij montage/assemblage/reparatiewerkzaamheden van industriële toepassingen. Het handmatige gereedschap is vanuit een prijstechnisch aspect het meest interessant. Daarnaast bent u bij dit gereedschap niet afhankelijk van perslucht of een opgeladen accu.

Wanneer er grote aantallen blindklinkmoeren en/of blindklinknagels geplaatst moeten worden, bieden pneumatische blindklinkgereedschappen een uitkomst. De pneumatische blindklinkgereedschappen zijn vanwege de ergonomisch grip eenvoudig te gebruiken en werken zeer snel, waardoor dit in een productieomgeving een geliefde machine is. Dit lichtgewichte gereedschap is zeer nauwkeurig in staat om professionele blindklinkverbindingen te realiseren.

De laatste categorie blindklinkgereedschap wordt aangedreven vanuit een accu. Het grote voordeel van elektrisch gereedschap is dat u ‘draadloos’ op iedere locatie kunt werken. Deze lijn gereedschap beschikt over krachtige accu’s, een ergonomische ontwerp en een lange levensduur.

Blindklinkmoeren, blindklinknagels en blindklinktangen online bestellen

De blindklinkmoeren, blindklinknagels en blindklinkgereedschappen die hierboven beschreven zijn, bestelt u eenvoudig online via de webshop van BIBUS. De bevestigers zijn beschikbaar in RVS, staal, aluminium, brons, koper en in diverse maatvoeringen. Voor meer informatie of advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met de specialisten van BIBUS.