De juiste industriële scharnieren selecteren - Richtlijn voor de machine- en apparatenbouw

De juiste industriële scharnieren selecteren - Richtlijn voor de machine- en apparatenbouw

De juiste industriële scharnieren selecteren - Richtlijn voor de machine- en apparatenbouw

Het selecteren van het juiste scharnier is cruciaal voor de juiste sluiting/opening van een luik, deur of raam. Echter kan het grote assortiment industriële scharnieren uit de webshop van BIBUS overweldigend zijn. De unieke eigenschappen van deze scharnieren kunnen juist een doorslaggevend voordeel bieden in uw situatie.

Met behulp van dit artikel selecteert u eenvoudig het juiste scharnier voor een specifieke toepassing. De scharnieren zijn direct vanuit de webshop te bestellen. Als u behoefte heeft aan advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten.

Toepassingen industriële scharnieren

De grote variëteit aan scharnieren maakt het mogelijk dat de scharnieren ontzettend divers toepasbaar zijn. De verschillende soorten scharnieren uit de webshop van BIBUS worden daarom gebruikt in diverse sectoren en situaties.

Zo worden de scharnieren onder andere toegepast in de machine- en apparatenbouw, de HVAC, de maritieme industrie, bij compressoren en aggregaten, bij opbergsystemen, bij trucks en trailers en bij displays en vitrines.

Lees onder de video meer over het selectieproces van het juiste industriële scharnier.

De bovenstaande video vertoont een test van het wrijvingsscharnier van BIBUS

Selectieproces industriële scharnieren

Het selectieproces kent vele stappen. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van de voorkeuren die in dit proces naar voren komen. Het wordt aangeraden om de scharnier keuze voor de start van het ontwerpproces afgerond te hebben. Hierdoor hoeft het uiteindelijke ontwerp niet achteraf aangepast te worden aan het te gebruiken scharnier.

De onderstaande tabel geeft de voor- en nadelen van de verschillende scharnieren weer. In de tekst onder de tabel worden deze eigenschappen verder toegelicht. 

Binnenliggende scharnieren  Opliggende scharnieren
 Wordt geplaatst aan de binnenzijde van de deur/perceel  Wordt geplaatst aan de buitenzijde van de deur/perceel
 Bescherming tegen vandalisme  Geen bescherming tegen vandalisme 
Scharnier is niet zichtbaar in gesloten positie, daardoor makkelijker in een design te integreren  Scharnier is wel zichtbaar in gesloten positie 
Minder montagemogelijkheden door beperkte bereikbaarheid Meer montagemogelijkheden door betere bereikbaarheid 
Geen varianten met instelbare frictie beschikbaar  Varianten met instelbare frictie beschikbaar 
Kleiner assortiment scharnieren  Groter assortiment scharnieren 
Diverse kleuren en materialen beschikbaar  Diverse kleuren en materialen beschikbaar 
Losneembare varianten beschikbaar  Losneembare varianten beschikbaar 
Voldoen aan industriële normen en eisen  Voldoen aan industriële normen en eisen 

1. Design

Vanwege het industriële design passen de opliggende scharnieren vaak naadloos in een industrieel ontwerp. Ook als de scharnieren niet zichtbaar moeten zijn, vindt u in de webshop de juiste scharnieren: binnenliggende scharnieren.

De binnenliggende scharnieren, ook wel onzichtbare scharnieren genoemd, worden aan de binnenzijde van de deur bevestigd. Hierdoor zijn de scharnieren in gesloten positie niet vanaf de buitenkant te zien. De tegenpool van binnenliggende scharnieren zijn opliggende scharnieren, welke aan de buitenzijde van de deur worden bevestigd, waardoor deze wel zichtbaar zijn. Om deze reden worden binnenliggende scharnieren veelal toegepast in een strak design. 

In de onderstaande afbeeldingen is het verschil tussen een binnenliggende scharnier (linker/zilverkleurige scharnier) en een opliggende scharnier (rechter/zwarte scharnier) te zien.

Voorbeeld binnenliggend scharnier

2. Bescherming tegen vandalisme

Een ander voordeel van binnenliggende scharnieren ten opzichte van externe scharnieren, is dat de binnenliggende varianten beter beschermd zijn tegen vandalisme. De scharnieren zijn immers niet zichtbaar of bereikbaar van buitenaf. Bekende toepassingen van binnenliggende scharnieren zijn daarom niet voor niets objecten als kluizen, elektriciteitskasten en lockers.

In de onderstaande video is de werking van een binnenliggende scharnier beter te zien. 

3. Montagemogelijkheden

BIBUS biedt scharnieren met verschillende bevestigingsmogelijkheden, zowel voor de binnenliggende als voor de opliggende scharnieren. Er kan worden gekozen om scharnieren middels lassen, blindklinken, schroeven of lijmen te bevestigen.

Lasbare scharnieren bieden een hogere maximale belasting, terwijl scharnieren bevestigd via blindklinken sneller en goedkoper gemonteerd kunnen worden. De ideale bevestigingsmethode hangt niet alleen van snelheid en kosten af, maar ook van de beschikbare montageruimte. Opliggende scharnieren bieden over het algemeen meer montagemogelijkheden, omdat deze gemakkelijker te bereiken zijn.

4. Losneembaarheid van de deur

Diverse scharnieren uit deze range zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor de deur op ieder gewenst moment ge(de)monteerd kan worden. Dit heeft vooral logistieke voordelen, omdat de deur op ieder gewenst moment in het productieproces bevestigd kan worden.

Zowel de binnenliggende- als de opliggende scharnieren kennen losneembare varianten. Deze scharnieren onderscheiden zich door middel van een veerstift of veerpen, waarmee de twee componenten van het scharnier eenvoudig losgekoppeld kunnen worden. Hieronder staan enkele voorbeelden van losneembare industriële scharnieren.

5. Totale belasting van de deur

Een doorslaggevende beslissing is gerelateerd aan het gewicht van de deur of het luik waar het scharnier aan bevestigd wordt. Enkele hoogwaardige industriële scharnieren van BIBUS zijn bestand tegen extreem hoge belastingen en kennen een lange levensduur.

6. Kleur en materiaal

Beide varianten scharnieren zijn beschikbaar in diverse kleuren en materialen. Externe factoren, zoals UV-straling, elektrische geleiding, temperatuurbereik, trillingsbestendigheid en corrosiebestendigheid kunnen allen van invloed zijn op de materiaalkeuze.

Hieronder staan de verschillende beschikbare materialen en respectievelijke voordelen weergegeven. Heeft u vragen over het gewenste materiaal voor uw scharnier? Onze specialisten helpen u graag verder.

Materiaal Voordeel
RVS Corrosiebestendig, strak design
Staal Hoge belasting mogelijk
Zamak Corrosiebestendig, prijstechnisch interessant
Polyamide Lichtgewicht, corrosiebestendig, prijstechnisch interessant, minder wrijvingsweerstand, geleidt niet
Aluminium Lichtgewicht maar toch hoge belasting mogelijk

7. Industriële eisen

Naast factoren gerelateerd aan het ontwerp zelf, kunnen ook externe invloeden zoals het voldoen aan normeringen en certificering een rol spelen bij de uiteindelijke keuze. De scharnieren uit het assortiment van BIBUS voldoen aan EN 15085-2 en PN-EN ISO 3834-2 normeringen.

8. Openingshoek

Ook de maximale openingshoek van het scharnier kan een doorslaggevende factor zijn. BIBUS heeft scharnieren met diverse openingshoeken, zoals 90°, 180° of 270°.

9. Groter assortiment

De serie opliggende scharnieren kent een breder assortiment dan de binnenliggende scharnieren. De eerste groep scharnieren kent onder andere vlakscharnieren, pianoscharnieren, blokscharnieren, hoekscharnieren, paneel scharnieren, scharnieren voor branddeuren, inboorpaumelle en stiftscharnieren.

10. Frictie

De lijn opliggende scharnieren kent vijf scharnieren met instelbare frictie. Deze scharnieren kunnen in iedere gewenste stand blijven staan, zonder extra ondersteuning. Hierdoor hoeft er geen gasveer of alternatief gebruikt te worden, om de deur te positioneren.

Een bekend voorbeeld van een toepassing van scharnieren met frictie is te vinden in een laptop scherm. Dit scherm kan ook in iedere gewenste positie geplaatst worden.