BIBUS in de praktijk: actuator voor een glazen vloerluik

BIBUS in de praktijk: actuator voor een glazen vloerluik

BIBUS in de praktijk: actuator voor een glazen vloerluik

Glazen vloerluiken worden zijn steeds vaker elektrisch verstelbaar. De populariteit is eenvoudig te verklaren. Een glazen vloerluik trekt de aandacht, is enorm gebruiksvriendelijk en kan worden aangepast naar de wensen van de bewoners. Zo is de keuze in materialen, vormen en ‘verstelsystemen’ groot. 

Glazen vloerluik met actuatorDeze ruime keuze is tevens terug te zien in ons assortiment. Regelmatig leveren wij klantspecifieke gasveren en (elektrische) actuatoren voor glazen vloerluiken. In dit artikel wordt de applicatie van een actuator voor een glazen vloerluik besproken. 

Glazen vloerluik (wijn)kelder

In dit artikel staat historisch herenhuis centraal en met name de trap/toegang naar de wijnkelder. De eigenaar van het pand wilde graag een stijlvolle en praktische oplossing voor het verstellen van het glazen vloerluik naar de wijnkelder. Het luik bevindt zich middenin de kamer, waardoor de eeuwenoude wijnkelder vanuit de kamer goed zichtbaar is.

Onze specialisten dachten graag mee. De actuatoren en gasveren van BIBUS worden door het Duitse Bansbach geproduceerd. BIBUS is distributeur van deze firma in Nederland en is gespecialiseerd in klantspecifieke oplossingen voor hoogteverstelling. 

Het berekenen van de juiste oplossing is niet altijd eenvoudig. De professionele software van BIBUS helpt om zeer accuraat de gewenste actuator te berekenen. Zo bent u verzekerd van een oplossing die precies werkt zoals u dat wil. Naast kwaliteit en nauwkeurigheid staat gebruiksgemak ook hoog in het vaandel. Het vloerluik is daarom eenvoudig via een de toetsenpaneel of via een afstandsbediening te bedienen. In onderstaande video is te zien hoe het luik versteld wordt.

Glazen vloerluik op maat

Het frame van het vloerluik bestaat uit een combinatie van staal en geïsoleerd veiligheidsglas. Dit frame is ontwikkeld in samenwerking met een partner van BIBUS. Vanuit deze samenwerkingen kan BIBUS een totaaloplossing voor glazen vloerluiken bieden. Zo is het ook mogelijk om tegels of andere vloerbedekking te verwerken in het vloerluik. Hierdoor kan het vloerluik onopvallend in de omgeving worden geplaatst. 

Vloerluiken worden voor tal van toepassingen gebruikt, niet alleen voor toegang naar de wijnkelder. Doordat de actuatoren ook in RVS uitvoeringen beschikbaar zijn, zijn deze uitstekend toepasbaar op locaties buitenshuis, zoals een bootluik of een dakluik. Daarnaast kan RVS verkozen worden boven andere materialen vanwege de robuuste en industriële uitstraling. 

Actuator of gasveer voor vloerluik?

In dit praktijkvoorbeeld is gekozen voor een actuator. Naast deze mogelijkheid biedt BIBUS ook een andere veelgebruikte oplossing aan: gasveren. Het belangrijkste verschil tussen deze twee oplossingen zit in de werking van het verstellen. Een actuator wordt elektrisch aangedreven, terwijl een gasveer door gasdruk en manuele kracht wordt versteld. In de onderstaande tabel staan de voor- en nadelen van gasveren en actuatoren op een rijtje. Uitgebreidere informatie over het onderwerp vindt u in het blog ‘kiezen tussen een gasveer en een actuator’.

Voordelen gasveren Voordelen actuatoren Grotere diversiteit in uitvoeringen en afmetingen Geen manuele kracht nodig voor hoogte- en/of positieverstelling Hoger krachtbereik (tot 12.000N) Geen sprake van progressiviteit De cyclustijd kent geen maximum Configuratie van actuatoren is flexibeler Gasveren gaan langer mee en zijn daarom duurzamer  Synchrone bewegingen zijn mogelijk Voor het gebruik van gasveren is geen externe stroomvoorziening nodig Flexibele positiebepaling Gasveren kennen een breder aanbod aan montagemogelijkheden Verschillende snelheidsinstellingen Een openingshoek groter dan 90° is mogelijk Actuator duwt en trekt met dezelfde kracht Gasveren maken geen geluid Kan op afstand bediend worden Gasveren zijn relatief goedkoper 

Veiligheid van het glazen vloerluik

De actuatoren worden door de producent constant verbeterd, ook op het gebied van veiligheid. De consistente kwaliteit van de actuatoren is te danken aan de hoogste kwaliteit materialen die bij de productie gebruikt worden. 

Daarnaast worden er verschillende slimme oplossingen gebruikt, zoals de optionele ‘spline’ functie. Bij een reguliere actuator zit de motor gekoppeld aan de drijfstang. Bij een actuator met ‘spline’ functie is dit niet het geval. Dit zorgt ervoor dat het luik ook met de hand geopend kan worden in geval van stroomuitval. In de onderstaande video is te zien hoe eenvoudig dit gaat.

Compleet assortiment oplossingen

Naast actuatoren en gasveren vindt u in het assortiment van BIBUS andere componenten voor een vloerluik, zoals opliggende scharnieren, binnenliggende scharnieren en diverse beugelgrepen. Klik om het complete assortiment van meer dan 30.000 mechanische componenten te bekijken.

Een glazen vloerluik bestellen

Bent u op zoek naar een op maat gemaakte totaaloplossing voor een glazen vloerluik? BIBUS helpt u graag verder. De samenwerking met producenten, engineers en de eigen kennis gecombineerd zorgen voor een eindoplossing die naar uw wens wordt gecreëerd en geïnstalleerd. Voor vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met onze specialisten. Liever zelf aan de slag? Via de actuator configurator of gasveer configurator bepaalt u zelf gemakkelijk de juiste oplossing voor uw glazen vloerluik. Deze optie maakt het tevens mogelijk om een CAD/STEP tekening van de actuator/gasveer te downloaden en te implementeren in het eigen tekenpakket.