BIBUS in de praktijk: gebruiksvriendelijkheid op de tram

BIBUS in de praktijk: gebruiksvriendelijkheid op de tram

BIBUS in de praktijk: gebruiksvriendelijkheid op de tram

Hemlock heeft er met open servicebalies in de trams voor gezorgd dat Amsterdams openbaarvervoersbedrijf GVB reizigers nog beter van dienst kan zijn. In totaal zijn er ruim 150 van deze balies geplaatst. BIBUS is trots op de samenwerking met Hemlock en het eindresultaat. In dit artikel wordt het project en de rol van BIBUS hierin toegelicht. 

Hemlock Group

Hemlock is als firma gespecialiseerd in winkelinrichting en interieurbouw. Klanten van het bedrijf worden op het gebied van ontwerp, ontwikkeling, projectmanagement, engineering, product en montage door Hemlock bijgestaan. Naast een voorliefde voor techniek delen Hemlock en BIBUS een andere gemeenschappelijke factor: de Bollenstreek als thuisbasis.

Meer gebruiksvriendelijkheid op de tram

Gastvrijheid op de tram

De aanleiding voor dit project was de wens van GVB om meer gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden op de Amsterdamse trams. De open servicebalies moesten zowel de reizigers meer service bieden als meer zorgen voor een ergonomische werkplek, aangepast naar de wensen van het personeel.

BIBUS en Hemlock hebben samengewerkt om de uiteindelijke oplossing voor GVB te realiseren: een multi-functionele baliewerkplek. De rol van BIBUS was leveren van de componenten voor het verstelbaar maken van het ergonomische voet dressoir. Doordat dit dressoir in hoogte verstelbaar is, kan de werkplek eenvoudig ergonomisch ingesteld worden aan de persoonlijke voorkeuren van het GVB personeel.

Voor Hemlock was het ontwerpen van het eindresultaat een uitdaging. Er moest rekening gehouden worden met onder andere ergonomie, tram-techniek, zeer beperkte ruimte, duurzaamheid én veiligheid. Om aan de wens van GVB en Hemlock te voldoen, heeft BIBUS voor dit project speciale 10/40 blokkeerbare gasveren (gebaseerd op type K gasveren) samengesteld en geleverd. 

Blokkeerbare gasdrukveren

Wanneer gecontroleerde beweging van belang zijn, zijn blokkeerbare gasdrukveren vaak een uitstekende keuze voor hoogte/positie verstelling. Door de vooraf geconfigureerde blokkering kunnen de gasveren op verschillende punten gepositioneerd worden. 

BIBUS levert vier typen klantspecifieke blokkeerbare gasdrukveren, de type B, type K, type P en type PK. De blokkeerbare gasveer die in de baliewerkplekken van de GVB zijn toegepast (type K), kenmerken zich door de starre blokkering in uitgaande richting. Naast deze toepassing wordt dit type gasveren vaak gebruikt bij verstelbare rugleuningen. In de onderstaande video is de werking van type K blokkeerbare gasveren zichtbaar. 

Technische ondersteuning in het ontwerpproces

Als technische handelsonderneming denkt BIBUS graag met ingenieurs mee om tot de beste oplossing te komen. Naast de meer dan 30.000 standaard mechanische componenten uit het assortiment is BIBUS gespecialiseerd in klantspecifieke componenten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die BIBUS u te bieden heeft? Onze specialisten staan voor u klaar.