Veelgestelde gasveer vragen - Gasveren FAQ

Veelgestelde gasveer vragen - Gasveren FAQ

Veelgestelde gasveer vragen - Gasveren FAQ

BIBUS is al ruim 13 jaar leverancier van kwaliteits gasveren. Naast de producten die wij leveren, voorzien wij firma’s ook van advies op maat. In de afgelopen jaren hebben wij dan ook zeer verschillende soorten bedrijven geholpen met het vinden van de juiste gasveer.

Het beschikbare aanbod van gasveren zorgt ervoor dat er altijd een gasveer voor een specifieke toepassing gevonden kan worden. Echter, juist omdat het aanbod zo ontzettend groot is, eindigen klanten vaak met veel vragen. In dit blog worden de meest gestelde vragen omtrent gasveren besproken. Heeft u liever direct contact met onze gasveer specialisten? Op de contactpagina vindt u de bedrijfsgegevens van BIBUS.

Wat is de levensduur van een gasveer?

Uiteraard verschilt het aantal slagen dat een gasveer kan maken per toepassing. De precieze levensduur is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Neem bijvoorbeeld vuil dat tussen de zuigerstang en de cilinder komt, de manier waarop de gasveer bevestigd is of simpelweg de gebruiksintensiteit.

Gemiddeld gaan Bansbach gasveren tussen zo’n 50.000 en 100.000 dubbele slagen mee. Als de gasveer juist geïnstalleerd is en in perfecte omstandigheden opereert zijn honderdduizenden slagen ook goed mogelijk. Op deze pagina leest u meer over de werking van gasveren.

Waar is de prijs van een gasveer afhankelijk van?

De prijs van een gasveer wordt bepaald door meerdere factoren. Een van de belangrijkste factoren is de slag. Hoe langer de gewenste slag is, des te langer de cilinder is. Dit betekent dat er meer materiaal moet worden gebruikt. Ook het cilinder type en het materiaal waarvan deze gemaakt is beïnvloeden de prijs. Staal is het goedkoopst om te fabriceren, RVS is duurder. Andere factoren zijn de corrosiebestendigheid, de kwaliteit van het oppervlakte van de zuigerstang en de keringen.

Wat is de levertijd van gasveren?

De levertijd van gasveren valt op te delen in twee categorieen: quick ship gasveren en op maat gemaakte gasveren. Deze eerste groep gasveren heeft een levertijd van circa 3 dagen. Deze gasveren worden niet op maat gemaakt, vandaar dat deze uitvoeringen een korte levertijd hebben.

De klantspecifieke gasveren worden speciaal voor uw toepassing geproduceerd. Hierdoor is de levertijd van op maat gemaakte gasveren langer dan de quick ship exemplaren. In de categorie quick ship vallen de standaard staal gepoedercoate quick ship gasveren en de RVS quick ship exemplaren.

Kan ik gasveren herbestellen?

Voor toepassingen met bestaande Bansbach gasveren biedt BIBUS de mogelijkheid om gasveren opnieuw te bestellen. Als u het artikelnummer van de gasveer en het aantal gasveren in het contactformulier invult, ontvangt u een aanbieding.

Hoe bereken ik welke gasveer nodig is voor mijn toepassing?

Het berekenen van de juiste gasveer kan een complex proces zijn. Om u zo goed mogelijk te kunnen assisteren in dit proces heeft BIBUS verschillende gasveerconfiguratoren en -calculatoren op de website staan. Zo kunt u zelf een 2D of 3D CAD/STEP bestand van de gewenste gasveer maken en downloaden of aan de hand van uw toepassing de juiste gasveer berekenen. Uiteraard kunt u ook onze gasveer specialisten de berekening laten uitvoeren, waarna u direct een gasveer offerte op maat ontvangt.

Via onderstaande knoppen kiest u snel en gemakkelijk de juiste configurator. 

Waarmee worden gasveren gevuld?

Gasveren worden gevuld met stikstof. Dit gas brandt niet, explodeert niet en is ook niet giftig. Wat wel vermeld moet worden is de druk die op de veren staat, deze kan tot wel 300 bar zijn. De gasveren mogen dus nooit geopend worden zonder instructie.

Kan een oude gasveer bijgevuld worden?

Het is niet aan te raden om gasveren bij te vullen. Vaak is slijtage de oorzaak van een lege gasveer. Het bijvullen van de gasveer heeft hierdoor dus geen zin. Daarnaast kan het bijvullen van gasveren alleen plaatsvinden als er ventiel in de gasveer geïntegreerd is. De gasveren die BIBUS levert komen van het Duitse Bansbach. Deze exemplaren gaan zo’n 50.000 - 100.000 slagen mee, waardoor het navullen van de gasveren niet snel aan de orde zal zijn.

Kan de snelheid van de gasveer bepaald worden?

De klantspecifieke gasveren worden naar uw wens gefabriceerd. Ook de snelheid van de gasveer kan dus afhankelijk van de toepassing aangepast worden. Voor vragen over de snelheid van gasveren kunt u contact opnemen met onze specialisten.

Wat is de beste gasveer voor mijn toepassing?

De toepassingen waarin gasveren gebruikt worden zijn vrijwel oneindig. Hierdoor is het dus ook moeilijk om te zeggen wat de beste gasveer voor uw toepassing is, zonder verdere informatie. Echter kunnen wij vaak wel een gepast advies geven, gericht op uw toepassing, als wij aanvullende informatie hebben over de gewenste gasveer. Voor gepast advies kunt u een mail sturen naar BIBUS of zelf aan de slag gaan met de gasveer configuratoren.

Moet een gasveer onderhouden worden?

De gasveren die BIBUS levert vereisen geen onderhoud. De zuigerstand hoeft niet geolied of ingevet te worden.

Bij welke temperaturen werkt een gasveer?

De gasveren werken bij een omgevingstemperatuur van -30 ºC tot +80 ºC. Ook als de toepassing waar u gasveren voor nodig heeft in extremere temperaturen werkt kunnen wij ervoor zorgen dat deze optimaal functioneren. Met speciale afdichtingen kunnen wij zorgen dat de gasveren in temperaturen van -55ºC tot wel +200ºC kunnen werken.

Gasveren bestellen

BIBUS biedt zowel op maat gemaakte gasveren aan, als standaard uitvoeringen. De standaard, quick ship gasveren kunnen via de webshop besteld worden. Als u behoefte heeft aan een gesprek met een van onze gasveer specialisten kunt u direct contact opnemen met BIBUS<