BIBUS in de praktijk: Ranpak Fillpak SL

BIBUS in de praktijk: Ranpak Fillpak SL

BIBUS in de praktijk: Ranpak Fillpak SL

Al jaren is BIBUS huisleverancier van Ranpak voor gasveren, hoogteverstellingen, handgrepen en diverse soorten arreteerbouten. Voor de Fillpak SL vroeg Ranpak aan BIBUS om mee te denken over een complete totaaloplossing voor de manuele en semi-automatische hoogteverstelling, met een maar liefst 25 kilogram wegende kop.

De totale ontwikkelingstijd bedroeg ongeveer 1,5 tot 2 jaar. In die periode heeft Ranpak voor de ontwikkeling van bovengenoemde installatie intensief samengewerkt met BIBUS. Na gezamenlijk verschillende concepten te hebben uitgewerkt, is uiteindelijk gekozen voor een binnen- en een buitenprofiel die op een telescopische wijze over elkaar heen bewegen. De binnenzijde van het buitenprofiel is voorzien van een arreteerbout met kraag.

De factor ergonomie speelde de hoofdrol in de ontwikkeling van de nieuwe verpakkingsmachine FillPak SL van Ranpak. Om zowel arbotechnisch als efficiënt te kunnen werken, was een oplossing nodig voor een kantelbare kop, om meerdere pakken papier tegelijk te kunnen verwerken. Een plakstrip en blokkeerbare gasveer blijken uitkomst te bieden.

 

Semi-automatische hoogteverstelling

Ranpak hoogteverstelling Mparts

Bij de semi-automatische hoogteverstelling is een blokkeerbare gasveer van 250 N met een vlakke krachtcurve ingebouwd in het binnenprofiel en bovenop het binnenprofiel is een eenzijdige bediening gemonteerd, bestaande uit twee handgrepen en een bedienknop. Voor het verstellen van de kop moet de gasveer met behulp van de drukknop worden ontgrendeld, daarna kan de kop van de installatie worden ingesteld op de gewenste positie en kan het geheel weer gefixeerd worden.

Zodra de drukknop 1 mm wordt ingedrukt, vindt er een overbrenging plaats naar de handgrepen en ontstaat er een geleidelijk krachtverloop, waardoor de gasveer de binnenkolom met kop omhoog beweegt. “Zo kan op relatief eenvoudige wijze zonder kracht de zware kop op elke gewenste positie worden ingesteld. Een belangrijke eis bij de ontwikkeling van bovengenoemde ‘subassembly’ was dat deze om de zoveel centimeter mechanisch geborgd moest worden.

Daarom is deze subassembly voorzien van vier steken met een slag van 300 mm in totaal. Zodra bij het verstellen van de kop in hoogte één van deze steken wordt gepasseerd, schiet de arreteerpen er dankzij een ingebouwd veersysteem automatisch in. Niet alleen is in dat geval een dubbele borging gegarandeerd, ook blijft de kop altijd bovenin staan in geval van nood.”

Arreteerbouten op maatBij de manuele uitvoering heeft BIBUS aan het uiteinde van de arreteerpen een speciale kraag aangebracht. Zodra deze eruit wordt gehaald, komt de 25 kilogram wegende kop naar beneden en dan komt de kraag tegen het profiel aan de binnenkant. Voor de bediening van het manuele model zijn altijd twee mensen nodig, omdat de kop bij dit model eerst een beetje moet worden opgetild, voordat hij daadwerkelijk kan worden vrijgegeven.

Ranpak levert verpakkingsoplossingen

Ranpak ontwikkelt en distribueert machines voor ‘in-de-doos papieren verpakkingsoplossingen’. Hiermee worden producten in dozen opgevuld voor transport. Hoewel de machines zoveel mogelijk voor de wereldmarkt worden geproduceerd, kunnen ze per continent nog wel eens van elkaar verschillen door lokale eisen en wensen. Zo ligt het zwaartepunt in Amerika op volumes, in Azië op kosten en in Europa op kwaliteit.

De machines uit de FillPak-serie zijn speciaal ontworpen voor het opvullen van lege ruimten in dozen. De serie bestond lange tijd uit een model dat geplaatst kon worden bij lopende banden en een model voor inpaktafels. Om het gat tussen deze twee modellen op te vullen, ontwikkelde Ranpak de Fillpak SL (Stream- Line) voor industriële omgevingen. De 25 kilogram wegende kop van deze machine is ontworpen in Amerika en de romp is Europees ontwerp. Het doel bij de ontwikkeling van deze machine was om in relatief korte tijd een hoog volume middelgrote dozen te kunnen opvullen. Om zowel arbotechnisch verantwoord als efficiënt te kunnen werken met een dergelijke machine, die meestal achter of naast een verpakkingstafel wordt opgesteld, moest een oplossing worden bedacht voor een kantelbare kop en een oplossing om meerdere pakken papier tegelijk te kunnen inleggen. De oplossing voor de laatstgenoemde uitdaging was de ontwikkeling van een gepatenteerde plakstrip, waarmee voortaan vier pakken papier in één keer kunnen worden verwerkt, zonder dat de machine tussentijds hoeft te worden stilgezet.

Lees het complete artikel

Lees het complete artikel over Ranpak