BIBUS in de praktijk: actuatoren voor bediening hefdak pick-up camper

BIBUS in de praktijk: actuatoren voor bediening hefdak pick-up camper

BIBUS in de praktijk: actuatoren voor bediening hefdak pick-up camper

De lineaire elektrische actuatoren van BIBUS  vinden hun weg naar een steeds diverser scala toepassingen. Het gebruiksgemak, de betrouwbaarheid en de compactheid van de modellen met geïntegreerde besturing maakt de modellen een interessant alternatief voor gasveren, pneumatiek en hydraulische cilinders. In dit artikel wordt zo’n toepassing gesproken.

Centraal in deze praktijktoepassing staat de pick-up camper van Frank de Grauw. BIBUS  heeft mogen helpen bij het oplossen van problematiek gerelateerd aan het hefdak van de camper.

De probleemstelling

Voordat de lineaire elektrische actuatoren geïmplementeerd waren, bedienden hydraulische cilinders het hefdak. De hydraulische cilinders waren goed in staat om het hefdak te openen middels de opwaarts kracht. Maar, het laten zakken van het dak verliep niet altijd even soepel.

Om verdere problemen te voorkomen heeft Frank de Grauw gekozen om de hydraulische cilinders te vervangen door lineaire actuatoren, ook van het Duitse merk Bansbach.

Drieluik van foto's van de actuator

De oplossing: lineaire elektrische actuator

De hydraulische cilinders zijn vervangen door vier lineaire actuatoren met geïntegreerde besturing (easyE-35i). Deze producten hebben verschillende voordelen ten opzichte van hydraulische cilinders. Om te beginnen kennen actuatoren dezelfde opwaartse- als neerwaartse kracht. Hierdoor opent het hefdak net zo soepel als dat het gesloten wordt.

Daarnaast beschikken de actuatoren over een cascade systeem. Dit maakt synchrone aansturing mogelijk, resulterend in nog soepelere bewegingen van het dak.

 

Actuatoren met geïntegreerde besturing

De gekozen actuatoren behoren tot de serie met geïntegreerde besturing, de in-lijn easyE-i modellen. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting op bijvoorbeeld de ‘plug and play’ iConnect-Box door middel van Modbus individueel, of volledig synchroon, worden aangestuurd.

Een bijkomend voordeel van dit nieuwe concept is dat de actuatoren net zo compact zijn geworden als de conventionele actuatoren met hall sensor. Dit is te danken aan het vervallen van de externe besturing, omdat deze nu geïntegreerd in de actuator is. Zeker bij toepassingen waar ruimte een doorslaggevende factor is, zoals bij het hefdak in kwestie, zijn de actuatoren een uitkomst.

“Het systeem functioneert nu goed, het is getest in pittig Schot’s weer en werkt naar behoren.” aldus de tevreden Frank de Grauw. “De geïntegreerde besturing zorgde dat de installatie eenvoudig en snel voor elkaar was.”

Lineaire actuatoren van Bansbach

De actuatoren met geïntegreerde besturing zijn, net als de klassieke modellen, beschikbaar in drie lijnen: de easyE-35i (constante kracht tot 2.200 N), de easyE-50i (tot 4.500 N) en de easyE-60i (tot 10.000 N).

Alle easyE-i modellen kunnen worden uitgeleverd met kabellengte van 1-9 meter, een interne slagbegrenzing, een instelbare overstroom-beveiliging, een interne hitteprotectie en diverse eindconnectoren, zoals ogen, gaffels en sferische lagers. Verder kan worden gekozen voor een uitvoering in RVS 316, gepoedercoat zwart staal of in een RAL-kleur naar keuze. De easyE-i actuatoren kunnen eenvoudig met de beschikbare software tijdens installatie of na onderhoud ingeregeld worden.

De actuator

Elektrische lineaire actuator samenstellen

Wilt u uw elektrische lineaire actuator samenstellen of bent u op zoek naar specifiek maatwerk? Door middel van de actuator configurator kunt u uw voorkeuren doorgeven. U vult het formulier in en stuurt dit naar onze specialisten. Wij nemen daarna persoonlijk contact met u op om uw wensen en eisen te bespreken.

Weet u wat voor actuator u nodig heeft dan kunt u met de CAD configurator uw actuator samenstellen. Na het samenstellen kunt u de actuator in PDF of als CAD bestand downloaden of een offerte aanvragen.