BIBUS in de praktijk: RVS actuator in de voedingsmiddelenindustrie

BIBUS in de praktijk: RVS actuator in de voedingsmiddelenindustrie

BIBUS in de praktijk: RVS actuator in de voedingsmiddelenindustrie

De componenten uit ons assortiment worden vanwege hun hygiënische en kwalitatieve eigenschappen regelmatig toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Om aan alle eisen rondom hygiëne te kunnen voldoen, worden de machines en onderdelen voor deze sector vaak vervaardigd van roestvaststaal (RVS).

Apollo Engineering

De huidige producttoepassing licht het gebruik van een RVS actuator in de voedingsmiddelenindustrie toe. Het Nederlandse ingenieursbureau Apollo Engineering heeft op een innovatieve manier de Bansbach actuator toegepast. Dit Nederlandse bedrijf ontwerpt en bouwt machines die aansluiten op productielijnen van hun klanten. Met de solide en creatieve oplossingen weet het bedrijf wereldwijd automatisering toe te passen in productielijnen.

Een goed voorbeeld van zo’n automatiseringsslag is het project in kwestie voor een klant in Afrika. In dit productieproces worden bussen gevuld met melk om vervolgens in een batch sterilisator gesteriliseerd te worden.

Het geautomatiseerde productieproces

De start van het productieproces begint wanneer de korven met melk gevuld worden en naar de korf belader getransporteerd worden. Hier worden de bussen verzameld en met een magneetkop opgepakt om vervolgens een gereedstaande korf te beladen. Uiteindelijk worden er vijf korven gevuld. Door middel van een penverbinding worden de korven aan elkaar gekoppeld.

Render van traversewagen en autoclaaf in productieopstelling

Met een traversewagen worden de korven getransporteerd. Vervolgens worden de vijf korven vanuit de traversewagen de autoclaaf in geduwd om gesteriliseerd te worden. In de bovenstaande afbeelding zijn de autoclaaf (rechts op bovenstaande afbeelding) en de traversewagen (links op bovenstaande afbeelding) weergegeven.

Omdat de autoclaaf geen eigen aandrijving heeft, worden de korven in de huidige installatie handmatig uit de autoclaaf gehaald. Om ook deze handeling te automatiseren, is er gekozen voor een lineaire actuator van BIBUS.

Render van de RVS actuator in het treintje van korven

De actuator wordt gebruikt om een pen neerwaarts te positioneren. Deze functionaliteit is weergegeven in de bovenstaande afbeelding. De pen borgt de traversewagen aan de buitenste korf. Hierdoor kan middels een trekkende beweging het treintje van korven uit de autoclaaf gehaald worden.

De actuator verbindt de korf aan de traversewagen

Nadat de verbinding, middels de actuator aangedreven pen, gemaakt is, kan het treintje met korven op de traversewagen geplaatst worden. De traversewagen beweegt de trein vervolgens weg van de autoclaaf. Deze handeling is in de onderstaande afbeelding zichtbaar.

De traversewagen rijdt weg van de autoclaaf

De keuze voor een lineaire actuator

Er waren meerdere mogelijkheden om de pin, die gebruikt wordt om het treintje met korven uit de autoclaaf te trekken te bedienen. Een traditionele mogelijkheid was door middel van een luchtcilinder. Echter zou een luchtcilinder ook perslucht vereisen, iets dat in de opstelling niet aanwezig was en relatief kostbaar op termijn is.

Meer lezen over de keuze tussen een elektrische lineaire actuator en een pneumatische cilinder? De engineers van BIBUS denken vaak mee met deze beslissing en hebben hun bevindingen over de kwestie ‘elektrische lineaire actuatoren als alternatief voor pneumatische cilinder’ op een rijtje gezet.

De traversewagen beschikt al over een 230V aansluiting, waardoor er werd gekozen voor een elektrische lineaire actuator. Hierdoor hoeft er geen perslucht aan het proces toegevoegd te worden.

EasyE-35i actuator

De gebruikte RVS easyE-35i actuator beschikt over een geïntegreerde besturing. De actuator kent een instelbare start-/stopsnelheid, instelbare overstroombeveiliging, interne slagbegrenzing en een interne oververhittingsbescherming.

De actuatoren van BIBUS worden geproduceerd door het Duitse Bansbach. Dit bedrijf produceert ruim 40 jaar alle soorten gasveren. Bansbach is erkend volgens ISO 9001:2008.

Het volledige pakket actuators met geïntegreerde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). Met behulp van de ingebouwde besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting op bijvoorbeeld de ‘plug and play’ iConnect-Box door middel van Modbus individueel, of volledig synchroon, worden aangestuurd.

Een voordeel van het nieuwe concept is dat de actuatoren net zo compact zijn geworden als de conventionele actuatoren met hall sensor. Alle EasyE-i modellen kunnen worden uitgeleverd met kabellengte van 1-9 meter. Ook zijn er diverse eindconnectoren beschikbaar, zoals ogen, gaffels en sferische lagers. Verder kan worden gekozen voor een uitvoering in RVS 316, gepoedercoat zwart staal of in een RAL-kleur naar keuze.

Zelf een klantspecifieke actuator samenstellen

In het assortiment actuators van BIBUS vindt u quick ship actuators en klantspecifieke actuators. De quick ship varianten kunnen dankzij korte levertijden snel bij u in huis zijn. Voor specifieke oplossingen bieden de klantspecifieke actuatoren een uitkomst. Deze kunt u eenvoudig configureren of laten samenstellen door onze specialisten.