BIBUS: uw partner in industriële automatisering

BIBUS: uw partner in industriële automatisering

BIBUS: uw partner in industriële automatisering

Als partner voor de industriële automatisering werkt BIBUS samen met innovatieve en toonaangevende producenten wereldwijd. Hierdoor kan BIBUS fungeren als een one-stop-shop voor de wereld van industriële automatisering.  

In dit artikel beschrijven wij een aantal karakteristieke producten uit ons assortiment, aan de hand van een producttoepassing. In onderstaande afbeelding ziet u een typische productielijn met verschillende vormen van automatisering. Per onderdeel van deze productielijn wordt een product of productgroep toegelicht.

Overzicht van alle producten naast een productielijn

Afgebeelde producten:

(klik op een product om naar dit onderdeel van het artikel te gaan)

  1. Direct drive actuators (draaitafel)
  2. Tool changers
  3. Stootdempers
  4. Zuigerstangloze cilinders
  5. Pneumatische grijpers
  6. Lineaire geleidingen
  7. Snelschakelventielen
  8. Lineaire actuatoren
  9. Easymotion hydraulische hoogteverstelling
  10. Manifold ventielen
  11. Pallet stoppers
  12. Hoge precisie kogelgeleidingen

Draaitafel aandrijvingen met hoge betrouwbaarheid

CKD AbsodexIn afbeelding 1 is in de linkerbovenhoek een draaitafel te zien die aangedreven is door de CKD ABSODEX AX serie. De CKD ABSODEX AX serie biedt in de industriële automatisering geavanceerde roterende actuatoren die garant staan voor extreem nauwkeurige en snelle positionering. Met een uitgebreide programmeerfunctie kunnen ze worden ingezet voor indexeren, oscillaties en continue rotatie.

De AX1000T excelleert in precisie met een uitzonderlijke indexing-accuraatheid en minimale asafwijking. Voor toepassingen die een hoge rotatiesnelheid vereisen, is de AX2000T met 300 rpm de ideale keuze. Daarnaast levert de veelzijdige AX4000T, beschikbaar in 8 varianten, een koppelbereik van 9 tot 1000 Nm, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan taken.

Robot accessoires voor industriële automatisering

Robots en industriële automatisering gaan hand in hand. Het is daarom niet voor niets dat BIBUS het volledige assortiment robot accessoires van RSP in het assortiment heeft. In de illustratie is bij nummer 2 een tool changer te zien.

Robot System Products (RSP) is marktleider in geavanceerde industriële robotaccessoires zoals tool changers, swivels en hose packages. RSP biedt toonaangevende oplossingen die de prestaties en veelzijdigheid van industriële robots verbeteren. 

De toolchanger stelt robots in staat om moeiteloos en met minimale downtime tussen verschillende gereedschappen te wisselen. Dit verhoogt de productiviteit, omdat robots meerdere taken kunnen uitvoeren zonder tijdrovende manuele gereedschapswisselingen. 

BIBUS levert en adviseert over het assortiment van RSP en de bijbehorende innovatieve accessoires, zoals de tool changers. Door het toepassen van deze producten profiteert men van een hoger return on investment (ROI), gerealiseerd door verhoogde productiviteit, verbeterde veiligheid en toekomstbestendige mogelijkheden. Het resultaat hiervan is dat u voorop blijft lopen in de geautomatiseerde productie.

Efficiënte stootdempers van ACE

Het assortiment van BIBUS omvat industriële stootdempers die zijn ontworpen voor uitdagende industriële omgevingen. Industriële automatisering draait om verhoogde efficiëntie, snelle doorlooptijden en consistente productkwaliteit. Echter, een toename in snelheid kan leiden tot ongewenste trillingen en stoten, wat zowel de kwaliteit van het eindproduct als de levensduur van de apparatuur kan beïnvloeden.

ACE stootdempers nemen de rol op zich om in machines trillingen en harde stoten op te vangen, wat resulteert in een langere levensduur van apparatuur en zo ook een vermindering van onderhoudskosten. In de bovenstaande afbeelding zijn ze te zien bij nummer 3. 

Bovendien garanderen ze een hogere productkwaliteit door ongewenste bewegingen te beperken, verhogen ze de veiligheid voor operators en bieden ze u de mogelijkheid krachtigere machines te ontwerpen zonder concessies te doen aan stabiliteit.

Zuigerstangloze cilinders: wanneer ruimte doorslaggevend is 

SLR3 zuigerstang loze cilindersZuigerstangloze cilinders zijn essentieel voor automatiseringsprocessen waar nauwkeurige en soepele bewegingen nodig zijn. BIBUS biedt een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing met de zuigerstangloze cilinders. In de bovenstaande afbeeldingen zijn de CKD SRL3 zuigerstang loze cilinders bij nummer 4 te zien. De CKD zuigerstangloze cilinders onderscheiden zich in productielijnautomatisering vanwege hun compacte constructie, optimale verplaatsingssnelheden, uitgebreide slaglengtes en verhoogde weerstand tegen laterale krachten.

Omdat de cilinders geen externe zuigerstand nodig hebben, kunnen ze eenvoudig worden toegepast bij applicaties met beperkte ruimte, zoals hierboven beschreven. De SRL3 cilinder is direct via de webshop te bestellen. 

Pneumatische en elektrische grijpers voor iedere toepassing

AirTAC GrijpersIn de afbeelding hierboven zijn de grijpers van AirTAC afgebeeld bij nummer 5. Een pneumatische grijper biedt een lichtgewicht, snel en flexibele oplossing bij pick-en-place applicaties, wat resulteert in snellere cyclustijden en hogere productiviteit op de productielijn. De grijpers uit de webshop van BIBUS zijn geschikt voor bijna iedere toepassing van industriële automatisering. 

De grijpers zijn zowel pneumatisch als elektrisch bediend leverbaar en variëren van mini-uitvoeringen tot ‘heavy duty' -versies. In de webshop van BIBUS vindt u ook specifieke grijpers, zoals O-ring grijpers, naaldgrijpers, magneetgrijpers en contactloze grijpers op basis van vacuüm. Daarnaast biedt BIBUS oplossingen aan voor cleanrooms of explosiegevaarlijke omgevingen. Voor de nieuwste generatie Cobot robots heeft BIBUS ook speciale grijpers in het assortiment. 

Zeer nauwkeurige en soepele bewegingen met lineaire geleidingen 

BIBUS is zeer bekend met lineaire bewegingen. Naast zuigerstangloze cilinders levert BIBUS ook lineaire actuatoren en lineaire geleidingen. Deze laatste groep zorgt voor een rechte en vlakke verplaatsing van lasten, waardoor lineaire geleidingen een cruciale rol spelen in industriële automatisering.

De technologie is wijdverspreid in verschillende industriële sectoren. Lineaire geleidingen bieden de mogelijkheid om machines te optimaliseren, waardoor producten soepel en veilig door het productie- of verpakkingsproces kunnen bewegen. In de afbeelding zijn de geleidingen in nummer 6 te zien.

Betrouwbare Matrix snelschakelventielen

MATRIX snelschakelventielen (zie afbeelding 7), uitgerust met innovatieve technologie, zijn geoptimaliseerd voor extreme snelheid en een lange levensduur, met wel 4 miljard schakelingen. Deze indrukwekkende levensduur vermindert de onderhoudsfrequentie aanzienlijk en verlaagt de operationele kosten. 

De ventielen garanderen een constante kwaliteit en maximale productiviteit dankzij hun hoge herhalingsnauwkeurigheid en ongeëvenaarde betrouwbaarheid. Hun wrijvingsloze mechanisme maakt razendsnelle schakeltijden van minder dan 1 milliseconde mogelijk. Kortom, voor industriële automatisering bieden MATRIX ventielen superieure prestaties, betrouwbaarheid en kostenbesparingen.

Compacte elektrische actuatoren met interne besturing

Een andere veelgebruikte oplossing voor betrouwbare en nauwkeurige lineaire bewegingen is te vinden in elektrische lineaire actuatoren (product 8 in de illustratie). Een elektrische actuator is een zeer goede oplossing als u op zoek bent naar eenvoudige en nauwkeurige soepele bewegingsbeheersing. De actuatoren worden ingezet bij toepassingen waarbij kantelen, tillen, trekken of duwen met een kracht tot 10.000 N nodig is. 

BIBUS levert Bansbach actuatoren met interne besturing (easyE-i) en externe besturing (easyE). Een voordeel van de geïntegreerde serie, is dat de actuatoren net zo compact zijn geworden als de conventionele actuatoren met hall-sensor. Via de website van BIBUS configureert u zelf eenvoudig de gewenste actuator voor betrouwbare industriële automatisering.

Elektrische lineaire actuatoren

Easymotion hydraulische hoogteverstelling voor positionering van de productielijn

Het Easymotion systeem is een synchrone lineaire hydraulische hoogteverstelling door middel van één of meerdere cilinders. Deze hoogteverstelling wordt bereikt door gelijktijdige regeling van iedere afzonderlijke hydraulische cilinder.

Daar waar andere systemen stoppen gaat het Easymotion systeem door. Zwaar of licht, Easymotion is multi-inzetbaar en bovendien aan te passen naar specifieke wensen en behoeften. Het Easymotion systeem bestaat uit een hydraulische pomp, compacte regelcilinders en leidingen om alle componenten aan te sluiten. Het systeem kan worden bediend met een elektromotor of handmatige slinger.

In de huidige toepassing wordt een Easymotion systeem gebruikt om de hoogte van de productielijn naar wens aan te passen. Dit is te zien bij nummer 9.

Easymotion

Breed toepasbare manifold ventielen

Manifold ventielenIn de afbeelding staat bij nummer 10 een pneumatisch manifold ventiel afgebeeld. Manifolds in industriële automatisering bieden een gecentraliseerde en gestroomlijnde oplossing voor het beheren van meerdere pneumatische functies. Ze verbeteren de efficiëntie, vereenvoudigen installatie en onderhoud, verminderen leidingwerk en bieden flexibiliteit in het systeemontwerp.

Het M4G-MN4G manifold ventiel heeft een extreem lange levensduur (tot 100 miljoen schakelingen) voor betrouwbare operatie, een laag stroomverbruik om energiekosten te minimaliseren en een snelle reactietijd om elke actuator efficiënt te bedienen.

Volledig assortiment pallet stoppers

Pallet stoppers spelen een cruciale rol in industriële automatiseringssystemen, vooral in omgevingen waar materialen en producten op een gestructureerde en efficiënte manier moeten worden verplaatst. In de bovenstaande illustratie zijn de pallet stoppers bij nummer 11 te zien. Deze componenten zorgen ervoor dat pallets nauwkeurig en automatisch gepositioneerd kunnen worden.

Elektrisch aangedreven stoppers, zoals die van Wörner, zijn efficiënter dan hun pneumatische tegenhangers, met voordelen zoals een 70% hogere efficiëntie, lagere bedrijfskosten, minimale installatie-inspanning en een stille werking. Deze stoppers zijn veelzijdig en worden ingezet in verschillende industrieën, waarbij de keuze voor een geschikt component afhankelijk is van factoren, zoals transportsnelheid en palletgewicht.

Hoge precisie kogelgeleidingen van Mahr

Mahr kogelgeleidingenWanneer hoge precisie van belang is in uw toepassing van industriële automatisering, kiest u voor Mahr kogelgeleidingen. BIBUS heeft decennialang kennis, ervaring en creativiteit opgebouwd met de technologie van Mahr precisie kogelgeleidingen. 

De hoog nauwkeurige (wrijvingscoëfficiënt tussen de 0,001 - 0,008 mm) kogelgeleiding heeft zich als constructie-element voor spelingsvrije lineaire en/of roterende bewegingen ruimschoots bewezen. 

Naast de bekende toepassingen, zoals in de stanstechniek en stempelhuizen, wordt de hoog nauwkeurige kogelgeleiding steeds vaker in de algemene machine- en apparatenbouw toegepast. In de bovenstaande afbeelding is een RVS kogelgeleiding te zien in de draaitafel bij nummer 12.

One-stop-shop voor industriële automatisering

De webshop van BIBUS is een one-stop-shop voor alles wat met industriële automatisering te maken heeft. Het uitgebreide assortiment van hoogwaardige producten stelt klanten in staat om voor elke toepassing de juiste oplossing te vinden. 

Onze specialisten staan klaar om uw productieprocessen te optimaliseren zodat u voorop kunt blijven lopen in de wereld van industriële automatisering. Neem voor meer informatie contact op met BIBUS.