BIBUS in de praktijk: de 'Extremely Large Telescope'

BIBUS in de praktijk: de 'Extremely Large Telescope'

BIBUS in de praktijk: de 'Extremely Large Telescope'

Foto Wikimedia Commons

Er zijn weinig praktijktoepassingen die de diversiteit van het assortiment van BIBUS zo goed onderstrepen als ‘s werelds grootste telescoop. In Noord-Chili wordt op een hoogte van ruim 3 kilometer door onder andere VDL ETG Projects en het European Southern Observatory gebouwd aan de Extremely Large Telescope (ELT). BIBUS is trots op haar rol als leverancier van VDL ETG Projects. In dit artikel wordt de rol van BIBUS bij de bouw van de ELT toegelicht.

Extremely Large Telescope

Wanneer deze voltooid is, zal de ELT zal met recht de grootste telescoop ter wereld zijn. Het ontwerp bestaat uit een totaal van 798 draagstructuren die gezamenlijk de hoofdspiegel (het oog van de telescoop) vormen. Deze spiegel zal een diameter hebben van bijna 40 meter. De omvang van dit prestigeproject wordt pas echt duidelijk na een vergelijking met de huidige technologie en capaciteit op het gebied van astronomie. De ELT zal namelijk meer licht op kunnen vangen dan alle grote (professionele) telescopen samen.

 Extremely Large Telescope

Foto Wikimedia Commons

Omdat het niet mogelijk is om een hoofdspiegel van deze omvang uit één stuk te vervaardigen, is gekozen om bijna 800 zeshoekige segmenten te gebruiken. De spiegel segmenten zijn ongeveer 1,4 meter groot en 5 centimeter dik en worden vervormd door elektromotoren. 

Een belangrijk facet om de nauwkeurigheid van de telescoop te waarborgen zit opgesloten in ontwerp van de spiegelstructuur waarin precisie-constructie in combinatie met high-tech mechanische onderdelen aangestuurd kunnen worden. Dit is van belang  om elk spiegelelement afzonderlijk zeer precies te kunnen vervormen om een vloeiend geheel te vormen.  

Het doel van de telescoop is het doen van wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van sterrenkunde, zoals de samenstelling van nabije sterrenstelsels. Het plan is dat de telescoop in 2024 in gebruik genomen zal worden.

VDL Groep en ESO

Dit immense project wordt gerealiseerd vanuit het European Southern Observatory (ESO). VDL ETG Projects, onderdeel van VDL Groep, werkt samen met TNO en NOVA aan het ontwerp en de vervaardiging van de telescoop, in opdracht van ESO.

VDL ETG Projects is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, monteren en wereldwijd installeren van machines, apparaten, fabricage equipment en hightech mechatronische systemen en is gevestigd in Eindhoven. 

BIBUS en VDL ETG Projects

BIBUS draagt als leverancier bij aan dit fantastische project. Er is in samenwerking met de partner van BIBUS een ‘special’ ontwikkeld, een glad verend drukstuk zonder kraag met een h6-passing. Dit component is klantspecifiek geproduceerd, daardoor voldoet het verend drukstuk voor 100% aan de wensen van VDL ETG Projects.

Extremely Large Telescope

Foto Wikimedia Commons

Verend drukstuk als machine element

BIBUS levert een divers scala aan machine elementen. Naast onder andere gasveren, actuators, stelvoeten, dempers, scharnieren en magneten levert BIBUS ook klantspecifieke en standaard verende drukstukken

De verende drukstukken bestaan uit een kogel of een stift. In de machine- en apparatenbouw worden de componenten vooral gebruikt voor het positioneren & zekeren, vergrendelen of ontkoppelen. Verende drukstukken zijn relatief eenvoudig te verwijderen, waardoor de componenten veelal gebruikt worden bij applicaties waar beweegbare delen snel en eenvoudig moeten worden vastgezet. De Extremely Large Telescope is hier een goed voorbeeld van. 

In het assortiment verende drukstukken van BIBUS vindt u grote variaties in materialen, afmetingen en bevestigingen. Naast de standaard modellen is BIBUS ook uw partner op het gebied van klantspecifieke verende drukstukken. Voor advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze specialisten.