Clinchen als duurzaam alternatief voor puntlassen

Clinchen als duurzaam alternatief voor puntlassen

Clinchen als duurzaam alternatief voor puntlassen

In het assortiment van BIBUS vindt u onder andere clinch machines, zowel stationaire- als mobiele machines. Door puntlassen te vervangen door clinchen worden verschillende economische en ecologische voordelen behaald. In dit artikel wordt toegelicht hoe clinchen precies werkt, wat de voordelen van clinchen zijn, tevens wordt het overige assortiment van BIBUS belicht.

Hoe werkt clinchen?

Clinchen kan gedefinieerd worden als het verbinden van plaatwerk door gelokaliseerde koudevormingsprocessen van de materialen. Dit betekent dat er dus geen warmte vrijkomt, zoals bij bijvoorbeeld puntlassen wel gebeurt. Bij het clinchproces van SPOT CLINCH® / RIVCLINCH® worden de te verbinden materialen eerst met de stempel in de matrijs gedrukt. Zodra de eerste laag materiaal op het aambeeld van de matrijs rust, begint het materiaal te vervormen door de stempeldruk die wordt uitgeoefend. De beweegbare matrijssecties worden naar buiten geduwd en de vervorming van het plaatwerk vormt de knoopvormige verbinding.

De stempel wordt daarna door de operator teruggebracht naar zijn startpositie (of door een pneumatische timer die de kracht verwijdert). Het verbonden deel kan nu worden verwijderd en de zijdelen van de matrijs worden samen teruggetrokken door een mechanische veer.

De clinch machines van BIBUS bieden twee verschillende mogelijkheden voor de verbinding, een ronde clinch en een rechthoekige clinch. Deze twee varianten zijn in de onderstaande afbeelding te zien. De ronde clinch is gas- en waterdicht en heeft een hoge corrosie en vermoeiingsweerstand. Voor hardere materialen (zoals RVS) of meerdere lagen plaatstaal heeft de rechthoekige clinch de voorkeur. De specialisten van BIBUS helpen u graag bij het selecteren van de juiste clinch machine voor uw toepassing.  




De clinch machines uit het assortiment van BIBUS worden gebruikt om zowel staal, aluminium en RVS materialen te verbinden. Eventuele materialen zoals kunststof, papier, kit of lijm hebben geen negatieve invloed op de verbinding. Ook gecoate en gelakte metalen kunnen eenvoudig samengevoegd worden zonder dat de oppervlakteafwerking beschadigd wordt. De maximale kracht varieert net als de maximale dikte van het plaatstaal per serie en model clinch machine. Klik hier om direct de verschillende modellen te bekijken.

Wat zijn de voordelen van clinchen?

Clinchen wordt niet alleen gebruikt als alternatief voor puntlassen. Ook ten opzichte van klinken, schroeven, poppen en zelftappen heeft clinchen een breed scala aan voordelen:

  • Met clinchen is het mogelijk om diverse materialen te verbinden, zoals koper, aluminium, staal, en RVS;

  • Ook gecoate en gelakte platen kunnen verbonden worden;

  • Bij de verbindingen die door clinchen worden gerealiseerd komen geen vonken, dampen of warmte vrij;

  • Het energieverbruik van clinch machines is laag, waardoor clinchen zeer milieuvriendelijk is;

  • Geleidingseigenschappen van platen worden niet aangetast door clinchen;

  • Clinch machines hebben een lange levensduur, waardoor clinchen ook een kostenbesparing is ten opzichte van andere verbindingstechnieken;

  • Clinchen is betrouwbaar, u bent gegarandeerd van een sterke verbinding.

Waar wordt clinchen toegepast?

Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van clinch machines vele voordelen kent. Dit is tevens de reden waarom de machines in diverse applicaties en markten gebruikt worden. Bij bijvoorbeeld de bouw van luchtkanalen (HVAC), in de carrosseriebouw, en bij het construeren van witgoed, displays/vitrines en opbergsystemen wordt clinchen veelal gebruikt.  

In het praktijkvoorbeeld van DOCO International wordt de applicatie van een mobiele clinch machine beschreven. DOCO gebruikt de techniek om metalen profielen van railsets mechanisch aan elkaar te verbinden. Meer informatie vindt u in de praktijktoepassing.

Het assortiment clinch machines

BIBUS heeft een breed assortiment klantspecifieke clinch machines, welke via de webshop online te bekijken zijn. Het aanbod valt op te delen in mobiele clinch machines en stationaire clinch machines. De series van beide varianten zijn afkomstig van het Zwitserse merk Böllhoff Attexxor SA. BIBUS vertegenwoordigt de fabrikant voor de Nederlandse markt. Hieronder worden beide varianten toegelicht. 

Mobiele clinch machines

In het assortiment van BIBUS vindt u vier verschillende series mobiele clinch machines. De FS serie is licht en door de hydraulische booster snel en eenvoudig in gebruik. De IP serie heeft grotere opening en werken 100% pneumatisch, waardoor ze vrijwel geen onderhoud nodig hebben. De PASS serie heeft een kenmerkend groter C-frame, waardoor deze machines breed inzetbaar zijn. De laatste mobiele serie, de Tagger, is een ultra lichte machine die bedoeld is voor het bevestigen van plaatwerk aan randen en vlakke panelen. 

 

Stationaire clinch machines

De stationaire series maken het mogelijk om verschillende clinch gereedschappen te combineren, naar wens van specifieke toepassingen. De P35 serie is vanwege het lichte gewicht, de kleine afmetingen en de grote dynamische kracht wereldwijd het meest gebruikte clinch systeem. De P75 biedt een hogere verbindingskracht (55 kN) dan de P35, maar geldt als een tussenmaat in het assortiment. De P200 / P300S serie heeft namelijk de hoogte perskracht (max 300 kN).

 

Een clinch machine bestellen

Vanwege de vele varianten en diverse toepassingen is aanschaf van een clinch machine niet eenvoudig. De specialisten van BIBUS helpen u graag bij het selecteren van de juiste machine. U kunt vrijblijvend telefonisch of mail contact opnemen met BIBUS voor advies op maat.