Hoe werkt een actuator?

Hoe werkt een actuator?

Hoe werkt een actuator?

Actuatoren winnen populariteit als het gaat om oplossingen voor hoogte-/positie verstelling. Niet gek, want deze manier biedt veel voordelen ten opzichte van andere, traditionele methodes. Maar, hoe werkt een actuator eigenlijk precies? In dit artikel wordt de werking van een elektrische actuator toegelicht.

De actuator toegelicht

Ook al kan een actuator redelijk complex overkomen, de definitie van het apparaat is minder complex. Lineaire actuatoren zijn elektrische apparaten die rotatiebewegingen in laagspannings-DC-motoren omzetten in lineaire duw/trekbewegingen. Anders gezegd zorgt de elektrisch motor in een actuator ervoor dat de stang naar voor en achter bewogen kan worden. Hierdoor zijn de lineaire duw- of trekbewegingen van de actuator mogelijk. In de praktijk worden actuatoren gebruikt in toepassingen waarbij kantelen, tillen, trekken of duwen nodig is, met een maximale kracht van 10.000 N.

Er zijn diverse manieren van bedienen, bedraad of onbedraad. De actuatoren van Mparts worden standaard met een afstandsbediening geleverd. Deze maakt het mogelijk om, anders dan bij een gasveer, de beweging op grote afstand te realiseren. De tweede mogelijkheid is een toetsenpaneel dat aan de toepassing is bevestigd. De onderstaande toepassing, een actuator voor een glazen vloerluik, is bedienbaar met beide bedieningssystemen.

Soorten actuatoren

Het assortiment lineaire actuatoren van Mparts kent 3 typen: de easyE-35 (maximale constante kracht van 2.200 N), easyE-50 (tot 4.500 N) en de easyE-60 (tot 10.000 N). Als de maximale kracht toeneemt, neemt ook de cilinderdiameter toe. Naast de maximale constante kracht is ook de lengte van de slag variabel, van 50 mm tot 750 mm. Op aanvraag is het mogelijk om een afwijkende slag te realiseren.

Mparts levert naast klantspecifieke actuatoren ook Quick Ship actuatoren. Als tijd een doorslaggevende factor is, kunnen de Quick Ship actuatoren uit de easyE-35 serie een oplossing bieden. De korte levertijd van deze actuatoren is te danken aan de standaard stapgrootte van de slag. Er zijn 9 standaard slaglengtes beschikbaar tussen de 50 en 500 mm. Ondanks de standaard uitvoeringen is de kracht, snelheid en lengte van de Quick Ship actuatoren dus zelf samen te stellen.

Sample koffer bestellen

Tevens is het mogelijk om via de sample koffer eenvoudig kennis te maken met de mogelijkheden van de easyE actuatoren. In deze koffer vindt u een easyE-35 met een slag van 100mm, een besturingssysteem S3, een handset omhoog/omlaag, een batterij en een oplader. Op deze pagina vindt u meer informatie over de actuator sample koffer.

De actuatoren zijn krachtig, hebben een strak en compact design en kunnen in diverse toepassingen ingebouwd worden. Afhankelijk van de toepassing wordt de juiste actuator bepaald. De specialisten van Mparts staan klaar om u te voorzien van advies op maat om tot de gewenste actuator te komen. Via deze pagina kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Actuator vs gasveer

Actuatoren kunnen als alternatief van gasveren toegepast worden. Beide opties maken lineaire duw- en trekbewegingen mogelijk. De techniek achter deze beweging is het verschil. Het grote voordeel van actuatoren is dat deze geen manuele kracht nodig hebben, zoals bij een gasveer wel het geval is. In de onderstaande tabel staan de voor- en nadelen van actuatoren en gasveren overzichtelijk weergegeven.

Voordelen gasveren Voordelen actuatoren
Grotere diversiteit in uitvoeringen en afmetingen Geen manuele kracht nodig voor hoogte- en/of positieverstelling
Hoger krachtbereik (tot 12.000N) Geen sprake van progressiviteit
De cyclustijd kent geen maximum Configuratie van actuatoren is flexibeler
Gasveren gaan langer mee en zijn daarom duurzamer  Synchrone bewegingen zijn mogelijk
Voor het gebruik van gasveren is geen externe stroomvoorziening nodig Flexibele positiebepaling
Gasveren kennen een breder aanbod aan montagemogelijkheden Verschillende snelheidsinstellingen
Een openingshoek groter dan 90° Actuator duwt en trekt met dezelfde kracht
Gasveren maken geen geluid Kan op afstand bediend worden
Gasveren zijn relatief goedkoper 

 

Actuator configureren

De actuator configurator van Mparts is eenvoudig in gebruik. Deze tool maakt het mogelijk om zelf de gewenste actuator te configureren en 2D/3D CAD/STEP bestanden van de actuator te downloaden. Deze kunnen vervolgens in een eigen tekenpakket gebruikt worden.

Na het invoeren van parameters zoals de gewenste slag, de kracht, de diameter van de cilinder en extra opties en aansluitingen genereert de configurator automatisch een bestelcode.

Configureer uw gewenste actuator