Hoe werkt een blindklinkmoer?

Hoe werkt een blindklinkmoer?

Hoe werkt een blindklinkmoer?

BIBUS is als one-stop-shop partner van de machine-,en apparatenbouw en andere sectoren. Om verschillende sectoren zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, wordt er constant gekeken naar mechanische oplossingen die innovatief voor klanten kunnen zijn.

Een belangrijke pijler van BIBUS productpakket bestaat uit bevestigingscomponenten. In dit pakket vindt u onder andere afstandhouders, snelnagels, drukvoegoplossingen en sinds kort ook blindklinkmoeren en blindklinknagels. Op deze manier kan BIBUS altijd de juiste oplossing bieden voor bevestigingsvraagstukken.

Deze productgroep is toegevoegd omdat onder andere de sluitingen en scharnieren uit het BIBUS assortiment vaak bevestigd worden met behulp van blindklinknagels en/of blindklinkmoeren. Op deze manier kan BIBUS als one-stop-shop de meest volledige oplossingen bieden. In dit artikel wordt de werking van blindklinkmoeren beschreven. In een eerder artikel werd de werking van de  blindklinknagel toegelicht. 

De werking van een blindklinkmoer

Blindklinkmoeren zijn voorzien van een hol/buisvormig voorstuk die het mogelijk maakt een moer in een gat te bevestigen, zonder dat je bij de achterzijde hoeft te kunnen komen. Blindklinkmoeren kunnen, net als blindklinknagels, in een blind gat geplaatst worden.

Dit betekent dat er slechts één zijde van de plaat, buis, koker of ander voorwerp bereikbaar hoeft te zijn. Voor andere bevestigingsoplossingen, zoals drukvoegen (clinchen), moeten beide zijden van het werkstuk bereikbaar zijn. Blindklinkmoeren kunnen daarom voor een groot aantal toepassingen worden gebruikt.

werking van een blindklinkmoer

De blindklinkmoer wordt op een draadstift gespindeld en vervolgens in een passend gat middels een (vooraf ingestelde) axiale beweging van de draadstift geplaatst. Door de axiale beweging, zet de schacht van de moer uit tegen het omliggende materiaal en vormt zich aan de achterzijde een verdikking, hierdoor ontstaat de mechanische bevestiging/borging. Een blindklinkmoer kan binnen enkele seconden geplaatst worden, met het juiste gereedschap kan dit binnen de 3 seconden! Nadat de blindklinkmoer is geplaatst is er geen nabewerking meer nodig.

Na het plaatsen van de blindklinkmoer is het werkstuk voorzien van inwendig schroefdraad, die zeker bij dunne of minder sterke materialen, ook nog veel sterker is. Het aangebrachte schroefdraad kan vervolgens worden gebruikt om een ander object te verbinden met een bout of schroef. Het grote voordeel van blindklinkmoeren ten opzichte van blindklinknagels is dat het verbonden product demontabel is en hierdoor op ieder gewenst moment eenvoudig losgekoppeld kan worden. 

Een voorbeeld van het plaatsen van een blindklinkmoer is te zien in onderstaande video:

De voordelen van een blindklinkmoer

Vanwege de eenvoudige, snelle en sterke verbinding en het grote aanbod aan verschillende uitvoeringen worden blindklinkmoeren in een groot aantal industrieën en applicaties toegepast. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de autoindustrie, de HVAC, de machine- en apparatenbouw, ruimtevaart, voedingsmiddelen apparatuur en de metaalproductie.

De voordelen van blindklinkmoeren zijn:

  • Blind te plaatsen, dus er hoeft slechts één zijde toegankelijk te zijn;
  • Met het juiste gereedschap snel te plaatsen, gevolg veel lagere arbeidskosten;
  • Een sterke en duurzame verbinding vanwege het grote oppervlak van de moer aan de blindezijde;
  • Blindklinkmoeren kunnen na het coatingsproces worden aanngebracht, waardoor vervuiling van de schroefdraad wordt voorkomen.

Ook maken blindklinkmoeren een modulaire assemblage mogelijk. In een ander stadium van het assemplageproces kan een bout in de blindklinkmoer bevestigd worden. Anders dan bij blindklinknagels kan de schroefverbinding bij een blindklinkmoer, (non destructief) gedemonteerd worden. Hierdoor realiseert een blindklinkmoer een blinde- flexibele- en sterke- verbinding.

Een ander voordeel van blindklinken is het feit dat er geen warmte vrijkomt tijdens het maken van de verbinding, dit in tegenstelling tot lassen. Mede hierdoor wordt een eventuele oppervlaktebehandeling van het werkstuk, zoals een lak of coating, niet beschadigd tijdens het maken van de verbinding.

Daarnaast zorgt de veelvoud aan montagegereedschappen ervoor dat de blindklinkmoeren pneumatisch, elektrisch of handmatig geïnstalleerd kunnen worden. Deze verscheidenheid aan gereedschappen garandeert een gecontroleerde en snelle manier van bevestigen.

Groot assortiment blindklinkmoeren

Voor iedere toepassing heeft BIBUS de juist blindklinkmoer beschikbaar. Voorbeelden van specifieke applicaties zijn bijvoorbeeld wanneer een blindklinkmoer niet snel mee mag draaien, wanneer een groter draagvlak vereist is, of voor het plaatsen van een (blindklinkmoer met extern draadeind). Voor iedere toepassing is een unieke uitvoering beschikbaar. De verschillende uitvoeringen zijn beschikbaar in diverse maatvoeringen en materialen,

Heeft u behoefte aan hulp bij het selecteren van de juiste blindklinkmoer? In het artikel ‘De juiste blindklinknagel of blindklinkmoer selecteren’ worden de diverse stappen in het selectieproces toegelicht. Daarnaast staan onze specialisten klaar om u te voorzien van advies op maat.

Gereedschap voor blindklinkmoeren

Naast het brede assortiment blindklinkmoeren vindt u in de webshop van BIBUS ook diverse blindklinkmoertangen. Het juiste blindklinkmoergereedschap zorgt voor het probleemloos monteren van ieder type blindklinkmoer. Deze blindklinkmoertangen zijn speciaal ontworpen met focus op verwerkingsgemak en ergonomie. Het assortiment is opgedeeld in drie categorieën: handmatig blindklinkmoergereedschap, pneumatisch blindklinkmoergereedschap en accu blindklinkmoergereedschap.

Blindklinkmoeren online bestellen

Het assortiment blindklinkmoeren is online te bestellen via de webshop. Hier bestelt u eenvoudig alle beschikbare materialen, uitvoeringen en maatvoeringen blindklinkmoeren. Heeft u behoefte aan advies op maat of aanvullende informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van BIBUS.